4 Ekim 2009 Pazar

Creative Commons (cc) copyleft degildir! Ancak copyleft yaklasimi ozgurlukleri garanti altina alabilir. CC ozgur kultur mucadelesinde bir geri adimdir

copyleft'in politikasi onemlidir. sanatcilar copyright karsiti bir tavir sergileyerek yapitlarini buna gore lisanslarlarken veya kamuya mal ederken, bu tip lisanslarin ve hareketlerin farklarini ve politikalarini iyi bilmeliler.

cc -her ne kadar bu kavrama sirtini yaslasa da- "ozgur kultur" mucadelesinde bir geri adimdir.

"share alike" (yazida "Lisans modelinin korunması koşulu" olarak gecen) ibaresi tasimayan, "no derivative" (yazida "eserin türevlerinin yaratılmaması koşulu" olarak gecen) ibaresi ve "no commercial (yazida "Eserin ticari amaçlı kullanılmaması koşulu" olarak gecen) ibaresini tasiyan cc lisanlari copyleft lisansı degildir! bunlar copyleft'in temel prensibi olan ozgurlukleri ve bu ozgurulklerin garanti altina alinmasini saglamazlar.

ingilizce olmakla birlikte copyright alternatifi lisans ve hareketlerin politik olarak farklari icin asagidaki linkte bir makale var. cc'nin tavri ile acik kaynak insiyatifinin ozgur yazilim hareketinin felfesinden uzaklasarak piyasa ile ilimli bir tavir sergilemesi arasinda analoji kuruyor.

Copyleft'in politikası önemlidir. sanatçılar copyright karşıtı bir tavır sergileyerek yapıtlarini buna göre lisanslarlarken veya kamuya mal ederken, bu tip lisansların ve hareketlerin farklarını ve politikalarini iyi bilmeliler.

cc -her ne kadar bu kavrama sırtını yaslasa da- "özgür kültür" mücadelesinde bir geri adımdır.

"Share alike" (yazıda "Lisans modelinin korunması koşulu" olarak geçen) ibaresi taşımayan, "no derivative" (yazıda "eserin türevlerinin yaratılmaması koşulu" olarak geçen) ibaresi ve "no commercial (yazıda "Eserin ticari amaçlı kullanılmaması koşulu" olarak geçen) ibaresini taşıyan cc lisanlari copyleft lisansı değildir! bunlar copyleft'in temel prensibi olan özgürlükleri ve bu özgürlüklerin garanti altına alınmasını sağlamazlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder